بازارهای مالی محیطی پر از هیجان و نوسان هستند. احساساتی مانند ترس، طمع، امید و ناامیدی به طور طبیعی در این بازارها وجود دارند. این احساسات اگر مدیریت نشوند، میتوانند منجر به تصمیمگیریهای اشتباه و ضررهای مالی شوند. بنابراین، کنترل احساسات یکی از مهمترین مهارتهایی است که یک معاملهگر باید به آن مسلط باشد.
در این مقاله، 8 اقدام ضروری را که قبل از شروع هر معامله باید انجام دهید تا احساسات خود را کنترل کنید، بررسی میکنیم.
1. تعیین اهداف مشخص و واقعبینانه:
- اهداف SMART: اهداف خود را به صورت مشخص، قابل اندازهگیری، قابل دستیابی، مرتبط و زمانبندی شده (SMART) تعریف کنید.
- اهداف کوتاهمدت و بلندمدت: برای هر دو بازه زمانی کوتاهمدت و بلندمدت، اهداف مشخصی تعیین کنید. اینکه بدانید از هر معامله چه میزان سود میخواهید کسب کنید. و یا در صورتی که تحلیلتان اشتباه بود، تا چه میزان ضرر را میتوانید بپذیرید و معامله را با آن میزان ضرر حساب شده (حد ضرر) ببندید؟
همچنین برای کل زندگیتان نیز باید اهداف مالی داشته باشید. این اهداف ممکن است حتی در 10 سال یا بیشتر محقق شوند اما داشتن آنها باعث می شود که شما در بودجه بندیتان هدف و جهت داشته باشید و اختیار درآمد و هزینه هایتان را در دست بگیرید.
2. توسعه یک استراتژی معاملاتی مشخص:
- قوانین ورود و خروج: قوانین دقیق برای ورود و خروج از معاملات تعیین کنید.
- مدیریت ریسک: یک برنامه مدیریت ریسک جامع تدوین کنید که شامل تعیین حد ضرر و حد سود برای هر معامله باشد.
3. آموزش مداوم و بهروزرسانی دانش:
- مطالعه و تحقیق: به طور مداوم به مطالعه و تحقیق در زمینه بازارهای مالی بپردازید.
- کتاب های جدید و به روز: با خواندن کتاب های جدید در مورد بازارهای مالی، میتوانید از استراتژی افراد موفق در سراسر دنیا مطلع شوید. همچنین از توصیه های بزرگان و افراد برجسته در این زمینه نیز برخوردار خواهید شد.
اگر زمان کافی برای خواندن کتاب ندارید می توانید خلاصه کتاب ها را مطالعه کنید. در این وب سایت خلاصه کتابهای مربوط به بازارهای مالی و سرمایه گذاری در اختیار شما قرار گرفته است. همچنین اگر تمایل به مطالعه خلاصه کتابی دارید که در این وب سایت موجود نیست، میتوانید از طریق فرم تماس با ما درخواست دریافت کتاب مورد نظرتان را داشته باشید. تیم ما در اولین فرصت خلاصه کتاب مورد نظر شما را تهیه کرده و در وب سایت قرار خواهند داد.
4. ایجاد یک محیط معاملاتی آرام:
- فضای کار مناسب: یک فضای آرام و بدون حواسپرتی برای معامله انتخاب کنید. همچنین میز کار خود را به گونه ای بپینید که نشستن های طولانی برای شما خسته کننده نباشد.
- ابزارهای مناسب: از ابزارهای مناسب و کارآمد استفاده کنید.
5. نگهداری یک دفترچه معاملات:
- ثبت تمام معاملات: تمام معاملات خود را به همراه دلایل انجام آنها، نتایج و تحلیلهای پس از معامله ثبت کنید. هیچ مقاله ای پیرامون معامله گری در این وب سایت نیست مگر اینکه در آن به ضرورت ژورنال نویسی معاملاتی اشاره کرده باشم. هرچقدر از اهمیت ثبت معاملات بگوییم کم است. این موضوع را جدی بگیرید . همچنین می توانید از نسخه های ژورنال نویسی که در این وب سایت در اختیار شما قرار داده شده استفاده کنید.
- بررسی عملکرد: به طور منظم دفترچه معاملات خود را بررسی کنید تا نقاط قوت و ضعف خود را شناسایی کنید. اگر داستان مشترکی بین موفقیت یا عدم موفقیت معاملات شما، با شرایط باز کردن معامله وجود دارد سعی کنید از آن در جهت رسیدن به موفقیت های آینده استفاده کنید.
6. مدیریت احساسات:
- شناسایی احساسات: احساسات خود را در حین معامله شناسایی کنید و سعی کنید آنها را کنترل کنید.
- تمرین تکنیکهای آرامسازی: تکنیکهایی مانند تنفس عمیق، مدیتیشن و یوگا میتوانند به شما در آرامش و کنترل احساسات کمک کنند. سعی کنید مدیتیشن را در برنامه روزانه تان بگنجانید. صبح ها قبل از انجام هر کار دیگری از جمله چک کردن تلفن همراهتان، زمانی را به انجام تنفس عمیق اختصاص دهید.
7. اجتناب از تصمیمگیریهای احساسی:
- پایبندی به استراتژی: به جای تصمیمگیریهای لحظهای و احساسی، به استراتژی معاملاتی خود پایبند باشید.
- مشورت با دیگران: در مواقعی که احساسات بر شما غلبه میکند، با یک معاملهگر باتجربه یا مشاور مالی مشورت کنید. مراقب باشید که در اینجا منظور هر فرد دیگری نیست. فردی که تجربه زیادی در بازارهای مالی دارد و همجنین در زمینه تسلط بر احساسات توانمند باشد.
8. استفاده از ابزارهای مدیریت ریسک:
- حد ضرر: برای هر معامله، حد ضرر تعیین کنید تا از ضررهای بزرگ جلوگیری کنید.
- حد سود: حد سود را برای هر معامله تعیین کنید تا سود خود را تضمین کنید.
- R/R: به R/R معاملات خود خیلی دقت کنید. اگر R/R مناسبی نداشته باشید برآیند معاملاتتان سود خوبی به همراه نخواهد داشت.
دقت کنید که معامله گری در بازارهای مالی پتانسیل سوددهی بالایی را دارد. در سرتاسر دنیا افراد زیادی از این بازارها ثروت کلان کسب کرده اند همانطور که افراد خیلی زیادتری ثروت خود را در این بازارها از دست داده اند. با رعایت نکات ذکر شده برای باز کردن هر معامله و بستن آن، موفقیت مالی خود را در بازارهای مالی تضمین میکنید.
کنترل احساسات یکی از کلیدهای موفقیت در بازارهای مالی است. با رعایت این 8 قدم، میتوانید بر احساسات خود مسلط شوید و تصمیمات معاملاتی بهتری بگیرید. به یاد داشته باشید که سرمایهگذاری در بازارهای مالی همراه با ریسک است و هیچ تضمینی برای کسب سود همیشگی وجود ندارد.